Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen


Over het algemeen kunnen goed opgeslagen peperzaden enkele jaren kiemkracht behouden. Na verloop van tijd neemt de kiemkracht echter geleidelijk af.

Hete peperzaden kunnen vrij lang worden bewaard als ze op de juiste manier worden behandeld en opgeslagen.

Bewaar de zaden op een koele, donkere plaats. Een temperatuur van ongeveer 5 tot 10 graden Celsius is ideaal. Een kelder of koelkast zijn goede opties.

Plaats de droge peperzaden in een luchtdichte verpakking, zoals een glazen pot of een afgesloten plastic zakje. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht bij de zaden komt, omdat luchtvochtigheid en zuurstof de kiemkracht kunnen verminderen.

Verse pepers kunnen enkele weken tot enkele maanden worden bewaard, afhankelijk van de opslagmethode die je gebruikt. Hier zijn enkele tips om verse pepers zo lang mogelijk goed te houden:
  • In de koelkast: De beste manier om verse pepers te bewaren, is in de koelkast. Bewaar ze in een plastic zak met kleine luchtgaatjes of in een luchtdichte bak om vocht en lucht buiten te houden. Op deze manier kunnen ze tot ongeveer 1 tot 2 weken vers blijven.
  • Vries ze in: Als je van plan bent de pepers langer te bewaren, kun je ze invriezen. Snijd de pepers in plakjes of stukjes, verwijder de zaden en plaats ze in een luchtdichte plastic zak of een diepvriescontainer. Bevroren pepers kunnen tot 6 maanden tot 1 jaar worden bewaard.
  • Inmaak: Een andere optie is om verse pepers in te maken. Je kunt ze in azijn, zoutoplossing of olie bewaren, afhankelijk van je voorkeur. Ingelegde pepers kunnen enkele maanden tot zelfs een jaar in de koelkast worden bewaard.
  • Drogen: Als je pepers volledig wilt bewaren, kun je ze drogen. Gedroogde pepers kunnen maanden tot zelfs jaren worden bewaard.

Je kunt pepers op natuurlijke wijze laten drogen. Onze ervaring is dat je dan het beste de pepers eerst open moet snijden, om schimmel te vermijden. Hang ze dan op een goed geventileerde plaats om te drogen.

Je kunt ook gebruik maken van een voedseldroger.

Als je geen voedseldroger hebt, kun je ook in een normale oven drogen. Zet deze op een lage stand, bijvoorbeeld 50 graden. Laat de oven op een kier staan om vocht te laten ontsnappen, bijvoorbeeld door een houten lepel tussen de deur te plaatsen. Dit helpt om het droogproces te versnellen en vocht op een gecontroleerde manier af te voeren. Het drogen kan enkele uren duren. Controleer de pepers regelmatig om te zien of ze volledig gedroogd zijn. Ze moeten volledig droog en knapperig aanvoelen.

De kleur van de peper is een van de meest betrouwbare indicatoren van rijpheid. De meeste pepers beginnen groen en veranderen naarmate ze rijpen naar een andere kleur, zoals rood, geel, oranje of paars. Als de peper de gewenste rijpe kleur heeft bereikt, is dit een teken van rijpheid.

Jalapeños zijn over het algemeen eerst groen wanneer ze onrijp zijn, maar ze kunnen nog rijpen en van kleur veranderen naarmate ze ouder worden. De meeste mensen associëren jalapeños met hun groene kleur, en je kunt jalapeño-pepers zeker oogsten en gebruiken wanneer ze groen zijn. Ze hebben dan een scherpe, pittige smaak.

Echter, jalapeños kunnen ook rijper worden en van kleur veranderen naar rood of zelfs paars, afhankelijk van het ras en de groeiomstandigheden. Wanneer jalapeños rijpen en van kleur veranderen, ontwikkelen ze vaak een zoetere smaak en een diepere smaak. De meeste mensen beschouwen rijpe rode jalapeños als minder scherp dan hun groene tegenhangers.

Er zijn kwekers die er een hele wetenschap van maken, van pH-waarden tot kaliumgehalte van de bodem. Onze ervaring is dat eenvoudige, goedkope voeding voor tomatenplanten heel redelijk zijn werk doet. Deze voeding is wijd verkrijgbaar.

De eerste voedingsstoffen zitten ook in potgrond, dus bijvoeden is in het begin nog niet nodig.

Wij testen zelf de kiemkracht. Daarnaast worden alle zaden door NakTuinbouw getest op kwaliteit. Ons Fytosanitair registratienummer bij NakTuinbouw is NL-189328983. Je kunt hier de geregistreerde bedrijven vinden.

Verder worden al onze zaden voorzien van een plantenpaspoort.

De meeste zaden worden gekweekt op zaadboerderijen in Spanje en Italië. Buiten het hoogseizoen komen de zaden ook uit Nederlandse kassen.

Ja, je kunt zaden van je eigen oogst gebruiken om opnieuw te zaaien. Het verzamelen en bewaren van zaden van gezonde, rijpe pepers is een duurzame manier om je eigen zaden te produceren voor toekomstige pepers.

Laat de pepers volledig rijp worden aan de plant voordat je ze oogst. Rijpe pepers hebben de neiging om zaden te bevatten die goed zullen ontkiemen.

Je kunt de zaden eerst drogen, of direct gebruiken.

Snijd de rijpe pepers open en verwijder de zaden. Probeer de zaden zoveel mogelijk te scheiden van het vruchtvlees. We raden aan om (latex) handschoenen te dragen om te voorkomen dat het scherpe capsaïcine op je handen terechtkomt.

Leg de verwijderde zaden op een bord of een stuk karton. Gebruik geen papieren handdoek, omdat de zaden hieraan vastplakken (je kunt ze beschadigen bij het losmaken). Laat ze 2 weken drogen op een goed geventileerde plaats, uit de directe zon.

Over het algemeen kun je het beste je peperplanten binnenshuis zaaien in de late winter tot het vroege voorjaar, meestal tussen januari en maart. Hier kun je de uitgebreide zaaihandleiding vinden.

Ja, je kunt zaadjes uit een peper die je in de supermarkt hebt gekocht gebruiken om te proberen nieuwe peperplanten te kweken.

Houd er rekening mee dat zaadjes uit supermarktpepers niet altijd dezelfde eigenschappen zullen hebben als de oorspronkelijke plant, omdat supermarktpepers vaak hybride variëteiten zijn. Desondanks is het een leuke en kosteneffectieve manier om te proberen je eigen pepers te kweken en te zien welke variaties er ontstaan.

Ja, dat is zeker mogelijk. Grote hoeveelheden zaden kunnen wij vaak tegen scherpe prijzen verkopen. Neem contact met ons op voor je wensen.

Pepper X heeft recentelijk de titel veroverd als de pittigste peper ter wereld, volgens het Guinness World Record. Helaas heeft Ed Currie, de bedenker van Pepper X, besloten om de zaden niet te koop aan te bieden, waardoor het lastig is om deze zelf te kweken. Volgens Currie is Pepper X een gepatenteerde variëteit en zullen de zaden niet openbaar beschikbaar worden gesteld.

Let op als je Pepper X zaden ziet aangeboden op andere websites; deze zijn hoogstwaarschijnlijk niet echt.

Nee, deze verkopen we niet. De pepers die van deze plant komen, zien er eigenlijk nooit uit zoals je ze om internet ziet. Wij willen geen klanten teleurstellen.